آیا در مورد انجام حرکات فیزیوتراپی برای بهبود آسیبهای ورزشی شنیدهاید؟ معمولاً احتمال آسیب به مفاصل افرادی که بهتازگی ورزش را شروع کردهاند و آشنایی کافی با اجرای حرکات مؤثر ورزشی ندارند، بسیار بالا است. البته این موضوع، گاهی در ورزشکاران حرفهای نیز دیده میشود. برخی از آسیبها برای ورزشکاران جبرانناپذیرند، البته اگر ورزشکار بهکمک فیزیوتراپی برای درمان اقدام نکند! از اینرو استفاده از راهکارهای درمانی ورزشکاران و بازگشت سریعتر به ورزش یکی از مهمترین اقداماتی بهحساب میآید که باید به آن توجه کرد. در این مقاله قصد داریم تا شما را بیشتر با این راهکارها آشنا کنیم.
اهمیت فیزیوتراپی در ریکاوری ورزشی
اگر از آن دسته از افرادی باشید که مدت زیادی به فعالیتهای ورزشی مشغول هستند، باید این موضوع را بهخوبی درک کنید که انجام ورزشهای سخت و تمرینهای طاقتفرسا باعث ایجاد پارگی در عضلات میشوند. این آسیبها بهمرورزمان بهبود پیدا میکنند و سبب قویترشدن و بزرگترشدن عضلات میشوند.
برای اینکه در ورزش پیشرفت کنید و توانایی جسمی بالاتری داشته باشید، نیاز دارید تا ضمن انجام تمرینات ورزشی به ریکاوری و توانبخشی پس از آسیب ورزشی بپردازید.
این کار باعث میشود تا بدن خودش را ترمیم کند و آسیبها را تا حد بسیاری بهبود بدهد. در راستای این فرایندها، بدن به سطح سلامتی بالاتری نسبت به قبل میرسد. در واقع فیزیوتراپی برای درمان آسیبهای ورزشی، ترمیم بافتها، کاهش التهاب و تقویت عضلات بهکار گرفته میشود؛ بنابراین، ورزشکاران برای بازگشت سریعتر به ورزش، تسریع بهبودی و کاهش احتمال آسیب مجدد نیاز به تمرینات فیزیوتراپی و ریکاوری دارند.
تکنیکهای رایج فیزیوتراپی برای ورزشکاران
فیزیوتراپی برای بهبود آسیبهای ورزشی تکنیکهای مؤثر فراوانی دارد که میتوانید با استفاده از آنها میزان آسیبهای واردشده به مفاصل و ماهیچههای خود را تا درصد زیادی کاهش بدهید. فیزیوتراپی را بهعنوان یک روش غیرتهاجمی بسیار مؤثر و درمان سریعتر آسیب ورزشی در جهت بازتوانی ورزشکاران معرفی میکنند. این نوع ریکاوری به فرد این امکان را میدهد تا در کمترین زمان ممکن به حالت ایدئال بدنی و فرمی خود بازگردد.
استفاده از تکنیکهای فیزیوتراپی به ورزشکار کمک میکند تا دامنههای حرکتی خود را افزایش بدهد و تا درصد بالایی به کاهش دردهای خود کمک کند. همچنین تعادل و هماهنگی بدن خود را افزایش بدهد و توانبخشی پساز آسیب ورزشی داشته باشد و عضلاتش را تقویت کند. تکنیکهایی که در ادامه به شما معرفی خواهند شد با توجه به آسیب و نوع نیاز هر ورزشکار طراحی شدهاند تا ورزشکاران بتوانند به بهبود سریع و بازگشت سریع به فعالیتهای حرفهای خود کمک کنند:
“اگر به دنبال یادگیری راههای پیشگیری از آسیبهای ورزشی هستید، مقاله چگونه فیزیوتراپی میتواند به بهبود عملکرد و جلوگیری از آسیبهای ورزشی کمک کند برای شما مفید خواهد بود.”
- درمان با یخ و حرارت: برای کاهش التهاب و تسکین درد؛
- ماساژ درمانی: برای افزایش جریان خون و تسریع بهبود بافتها؛
- اولتراسوند و لیزر درمانی: کمک به ترمیم بافتهای آسیبدیده؛
- تمرینات تقویتی و انعطافپذیری: جهت جلوگیری از آسیبهای بعدی و بهبود عملکرد عضلات.
نکات خانگی برای تسریع بهبودی
نقش فیزیوتراپی در بهبود آسیبهای ورزشی بهاندازهای در زندگی روزمره افراد اهمیت دارد که برای بهبود روند فعالیتهای روزانه خود باید از آن کمک بگیرند. این فعالیتها بهطور معمول سبب میشوند تا درصد بالایی در معرض آسیبهای جدی مفاصل قرار بگیرید. خبر خوب این است که در بسیاری از موارد، افراد میتوانند با مراجعه به پزشک متخصص یا کاردرمانگر این تکنیکها و حرکات را بیاموزند و در خانه آنها را بهکار بگیرند.
این مجموعه حرکات در راستای آرامش و بهبود عضلات و سیستم عصبی کمککننده هستند. حرکات و تکنیکهای فیزیوتراپی ورزشی گزینههای بسیار ساده و قابلاجرایی هستند که درمانگران، آنها را برای بسیاری از افراد همانند سالمندان توصیه میکنند. در ادامه به برخی از آنها اشاره کردهایم:
- استفاده از کیسه آب گرم و کمپرس: جهت کنترل التهاب و کاهش درد کاربرد دارد؛
- استراحت: از فشار بیشازحد به عضلات و مفاصل جلوگیری میکند؛
- استفاده از تمرینات کششی ساده در خانه: باعث بالا بردن انعطافپذیری و تقویت عضلات میشود؛
- تغذیه و برنامه غذایی مناسب: ترمیم سریعتر بافتها با استفاده از منابع غذایی مغذی ممکن است.
تمرینات تقویتی برای پیشگیری از آسیب مجدد
از تمرینات فیزیوتراپی برای تقویت و جلوگیری از آسیب مجدد بهعنوان یکی از بهترین راهکارها برای ریکاوری ورزشکاران استفاده میکنند. توجه به این نکته که پیشگیری از بهوجود آمدن هرنوع آسیب بسیار حیاتیتر از درمان آن است، سبب میشود تا اهمیت استفاده از تمرینات تقویتی بالاتر برود.
بنابراین، آگاهی از برخی تکنیکها و روشهای فیزیوتراپی برای بهبود آسیبهای ورزشی وگاهی جلوگیری از ایجاد آنها میتواند به افراد در راستای داشتن بدنی سالمتر کمک کند. در ادامه حرکاتی را که میتوانند به پیشگیری از آسیب مجدد کمک کنند، آوردهایم تا بتوانیم هر یک را بهطور مفصل توضیح بدهیم:
- حرکات تعادلی؛
- حرکات کششی؛
- تمرینات استقامتی و تقویتی.
حرکات تعادلی
داشتن تعادل یکی از موارد مهم در سلامت بدن بهحساب میآید که در سنین بالا اهمیت خود را نشان خواهد داد. داشتن تعادل به شما این امکان را میدهد تا در سنین بالاتر بتوانید بهراحتی نیازها و فعالیتهای روزمره خود را بدون هیچ مشکلی انجام بدهید. این اهمیت را زمانی میتوانید درک کنید که بهعنوان یک ورزشکار حرفهای، تمام تکنیکها و تمرینهای لازم را برای داشتن تعادل انجام دادهاید.
شما با استفاده از تکنیکهایی مانند تمرین با تخته تعادل و ایستادن روی یک پا میتوانید به تقویت عضلات پا و بهبود تعادل بدن کمک کنید و این تنها بخشی از این فعایتهایی محسوب میشود که در تمرینهای فیزیوتراپی میتوانید آنها را برای تقویت تعادل انجام بدهید.
حرکات کششی
حرکات کششی بهترین نوع تکنیکهای فیزیوتراپی برای بهبود آسیبهای ورزشی محسوب میشوند. با این نوع از تمرینات میتوانید تا درصد بالایی از انعطاف و تعادل بدن خود را تقویت کنید. ورزشکاران حرفهای در پایان تمرینات ورزشی خود برای آرامش بخشیدن به ماهیچهها و ایجاد انعطاف بیشتر در آنها از حرکات کششی استفاده میکنند. این حرکات به شما این امکان را میدهند تا بهصورت بسیار آهسته دمای بدن خود پایین بیاورید و از انقباض شدید ماهیچهها جلوگیری کنید.
در سنین بالاتر و برای آسیبهای جدیتر که توسط حرکات سخت و سنگین ورزشی شکل میگیرند، نیاز دارید تا بیشاز هر زمان دیگر از حرکات کششی استفاده کنید. به یاد داشته باشید که از این حرکات در ابتدای فعالیتهای ورزشی خود بهصورت سریعتر و در انتهای تمرینات ورزشی بهصورت آهسته استفاده کنید. تکنیکهایی مانند کشش عضلات چهار سر ران، کشش همسترینگ و کشش عضلات ساق پا از جمله این حرکات هستند که به افزایش انعطافپذیری ماهیچهها در این بخش از بدن کمک میکنند.
تمرینات استقامتی و تقویتی
تمرینات فیزیوتراپی برای بهبود آسیبهای ورزشی به حرکات استقامتی و تقویتی نیز تقسیم میشوند. این حرکات به تقویت و بالا بردن استقامت در ماهیچهها منجر میشوند و میزان آسیب رسیدن به مفاصل را تا حد بسیار زیادی کاهش میدهند. تابهحال به این نکته توجه کردهاید که بیشترین میزان دردهای عضلانی در بدن شما مربوط به ضعیفبودن ماهیچههای بدن است؟
شما با استفاده از حرکات پایهای مانند تمرین پل، پلانک و اسکات بهراحتی میتوانید تمام ماهیچههای این قسمت از بدن را تقویت کنید و به جلوگیری از آسیب مفاصل هنگام ورزش کمک کنید. از مزیتهای دیگر استفاده مکرر از این تمرینات فیزیوتراپی که منجر به بازگشت سریعتر به ورزش میشود، این است که بهعنوان ریکاوری ورزشکاران نیز میتوان از آنها بهره برد.
همکاری با فیزیوتراپیست و نقش آن در بهبودی
اگر بهعنوان فردی آسیبدیده یا ورزشکار برای معالجه قصد دارید تا از حرکات فیزیوتراپی برای بهبود آسیبهای ورزشی خود استفاده کنید، باید به این نکته توجه داشته باشید که همکاری با فیزیوتراپیست یکی از مهمترین مراحل بهبود شما بهحساب میآید.
عملکردن به تمام توصیهها و مشاورهها و انجام تمام تمریناتی که توسط او به شما داده میشود، نوعی همکاری مثمر ثمر است که در آخر به بهبود سریعتر شما منجر خواهد شد.
تکنیکهای درمانی ورزشکاران بدون استمرار در انجام آنها تقریباً غیرممکن است. بدون آنها شاهد نتایجی رضایتبخش نخواهید بود؛ ازاینرو اگر قصد دارید تا از فیزیوتراپی برای بهبود آسیبهای ورزشی کمک بگیرید، نیاز دارید تا بهترین همکاری را با متخصصان و فیزیوتراپها داشته باشید.
فرایند بهبود کمی زمانبر است و صبر و استقامت در این مسیر یکی از پایههای اصلی دستیابی به نتایج درخشان تعریف میشود. لی هانی در این باره میگوید: «برای بهبود ورزش کنید نه برای نابودی. دنیا در یک روز شکل نگرفت و شما نیز نمیتوانید یک روزه به بهبودی دست پیدا کنید. اهداف کوچک تعیین کنید و براساس آنها قدم بردارید».
سخن پایانی
بهره بردن از حرکات و تمرینات فیزیوتراپی برای بهبود آسیبهای ورزشی نهتنها به شما این اجازه را میدهد تا در زمان کمتری به نتایج عالی دست پیدا کنید، بلکه از آسیب رسیدنهای مجدد نیز جلوگیری میکند. بااینحساب میتوان اینطور درنظر گرفت که استفاده از حرکات ریکاوری و فیزیوتراپی نهتنها به تقویت عضلات و مفاصل شما کمک میکند، بلکه روشی صحیح برای جلوگیری از ایجاد آسیب به مفاصل نیز محسوب میشود.
سؤالات متداول
بازه زمانی مناسب برای ارزیابی تمرینات فیزیوتراپی جهت بهبود آسیبهای ورزشی به چه صورت انجام میگیرد؟
این بازهها بسته به نیازی که به فیزیوتراپی برای بهبود آسیبهای ورزشی دارید به دو قسمت ارزیابی دورهای و مداوم تقسیم میشوند.
به چه علت فیزیوتراپی یک نوع ریکاوری برای ورزشکاران بهحساب میآید؟
انجام حرکات فیزیوتراپی به ورزشکاران این امکان را میدهد تا بازههای زمانی برای ریکاوری خود را مدیریت کنند که به اصلاح حرکات ورزشی و تقویت ماهیچهها منجر خواهد شد.